Farfalle z szynką, porem i groszkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

To jeden z tych przepisów, który ratuje nas w sytuacji kiedy nie mamy siły stać w kuchni i mieszać przez godzinę w garnku. Prosty, smaczny i optymistycznie zielony :)

  • 20 min

Składniki:

  • Opakowanie makaronu farfalle
    200 gram szynki wędzonej
    1 nieduży por
    ½ szklanki mrożonego groszku
    200 ml śmietany 30%
    Łyżka świeżo posiekanej pietruszki
    Sól, pieprz
    Oliwa z oliwek

Farfalle z szynką, porem i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W między czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę. Pokrojonego w plasterki pora dodajemy do lekko zarumienionej szynki, mieszamy i smażymy około 3 minut. Dodajemy groszek – smażymy minutę. Na patelnie wlewamy śmietankę i przyprawiamy sos solą i pieprzem. Gotujemy wszystko razem około 2 minut. Odcedzony makaron przekładamy do sosu, całość mieszamy , posypujemy pietruszką i serwujemy gorące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy