To jeden z tych przepisów, który ratuje nas w sytuacji kiedy nie mamy siły stać w kuchni i mieszać przez godzinę w garnku. Prosty, smaczny i optymistycznie zielony :)
20 min
Składniki:
Opakowanie makaronu farfalle
200 gram szynki wędzonej
1 nieduży por
½ szklanki mrożonego groszku
200 ml śmietany 30%
Łyżka świeżo posiekanej pietruszki
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek
Farfalle z szynką, porem i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W między czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę. Pokrojonego w plasterki pora dodajemy do lekko zarumienionej szynki, mieszamy i smażymy około 3 minut. Dodajemy groszek – smażymy minutę. Na patelnie wlewamy śmietankę i przyprawiamy sos solą i pieprzem. Gotujemy wszystko razem około 2 minut. Odcedzony makaron przekładamy do sosu, całość mieszamy , posypujemy pietruszką i serwujemy gorące.
Komentarze