Farszynki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo lubię gotować, codziennie przygotowuję różne smakołyki.

Składniki:

  • ● 1 kg ziemniaków
    ● żółtko
    ● 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 30 dag gotowanego lub pieczonego mięsa
    ● 3 jajka na twardo
    ● 2 jajka surowe
    ● bułka tarta
    ● zeszklona cebula
    ● sól
    ● pieprz
    ● olej. Sos: jogurt naturalny
    ● 2 łyżki majonezu
    ● 3 ząbki czosnku
    ● sól
    ● pieprz
    ● cukier

Farszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej
    wodzie, studzimy i przepuszczamy
    przez maszynkę.
    Jajka na twardo i mięso kroimy
    w kostkę, mieszamy z cebulą
    i doprawiamy do smaku
  • 2. Do ziemniaków dodajemy
    żółtko, mąkę, sól i pieprz, wyrabiamy
    ciasto. Formujemy
    kwadraty 7x7 cm i nakładamy
    farsz mięsno-jajeczny. Zwijamy
    rolady. Obtaczamy w jajku
    i bułce i smażymy na oleju.
  • 3. Jogurt mieszamy z majonezem,
    dodajemy zmiażdżony
    czosnek i przyprawy. Polewamy
    farszynki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2009

Komentarze

Podobne przepisy