Farszynki babci Oli

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ulubiona potrawa z mojego dzieciństwa.

Składniki:

  • ● 90 dag gotowanych ziemniaków
    ● po szkl. mąki ziemniacz. i pszennej
    ● 3 jajka
    ● 20 dag gotowanej wieprzowiny
    ● 15 dag wędzonej słoniny z papryką
    ● cebula
    ● majeranek, kminek, sól, pieprz, papryka
    ● łyżka masła

Farszynki babci oli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: ziemniaki mielimy,
    mieszamy z mąkami, 2 jajkami
    i solą. Schładzamy.
  • 2. Farsz: wieprzowinę mielimy
    ze słoniną i cebulą. Dodajemy
    jajko i przyprawy.
    Wyrabiamy. Porcje ciasta
    rozwałkowujemy na 1-cm
    placuszki. Nakładamy farsz,
    zlepiamy i formujemy owalne
    kluski. Gotujemy 5 minut
    we wrzątku.

Notka redakcyjna

PPWS_07-2011

Komentarze

Podobne przepisy