Fasola Jaś z mięsem w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Duża fasola Jaś ugotowana z wędzonym boczkiem i kiełbasą z cebulą w sosie pomidorowym.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • fasola jaś duża 50 dag
    boczek wędzony 20 dag
    kiełbasa śląska 2 szt.
    cebula 1 szt.
    przecier pomidorowy, domowy 500 ml

    Przyprawy:

    sól do smaku
    pieprz ziołowy do smaku
    pasta rosołowa domowa 1 łyżka
    majeranek 1 łyżka

Fasola jaś z mięsem w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę moczymy kilka godzin, wymoczoną, umytą gotujemy do miękkości około 90 minut. W między czasie kroimy boczek i kiełbasę w kostkę. Smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem, bez tłuszczu. Do podsmażonego boczku z kiełbasą dodajemy pokrojoną w ćwierć plastry cebulę. Wszystko smażymy przez 15 minut. Gdy już fasola będzie miękka dodajemy pastę rosołową, usmażony boczek z kiełbasą i cebulą oraz przyprawiamy wszystko do smaku. Dodajemy przecier pomidorowy, majeranek i gotujemy jeszcze około 15 minut. Podajemy na gorąco z pieczywem.

    Smacznego !!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy