Fasola po meksykańsku

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Rozgrzewająca fasola po meksykańsku ugotowana fasola biała i czerwona, na wędzonym boczku, kiełbasie i konserwie drobiowej.

  • 5 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • fasola piękny jaś 50 dag
    fasola czerwona 20 dag
    boczek wędzony 50 dag
    kiełbasa drobiowa 20 dag
    konserwa drobiowa 20 dag
    koncentrat pomidorowy 200 ml
    pasta rosołowa 2 łyżki
    sos z ostrych papryczek 100 ml
    suszona włoszczyzna 2 łyżki
    liść laurowy 3 szt.
    ziele angielskie 6-7 ziaren
    czosnek 3 ząbki
    sól do smaku
    pieprz ziołowy do smaku
    kumin do smaku
    kolendra do smaku
    majeranek 1 łyżka

Fasola po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasole płuczemy w zimnej wodzie, moczymy całą noc (kilka godzin). Fasole zagotowujemy w wodzie w której się moczyły. Fasole gotujemy w nieosolonej wodzie przez godzinę. Po godzinie gotowania dodajemy pokrojony w kostkę boczek, kiełbasę, konserwę, suszoną włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie, pastę rosołową, ostry sos z papryczek i wszystkie suche przyprawy. Doprawiamy do smaku i gotujemy kolejne 30 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze gotujemy kilka minut. Ugotowaną fasolę podajemy na gorąco.

    Smacznego!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy