Fasolka szparagowa z kurkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Połączenie naszych ulubionych kurek i fasolki szparagowej. Wyszło pyszne danie, które pasuje do potraw z cielęciny i drobiu, ale można potraktować jako samodzielne danie. Wizualnie powinno się użyć fasolki szparagowej zielonej, ale my takiej w czasie gotowania nie mieliśmy.

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g kurek
    500 g fasolki szparagowej
    sól
    2 szalotki
    ząbek czosnku
    150 g surowej szynki
    2 łyżki masła
    pieprz
    pół łyżeczki tymianku
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Fasolka szparagowa z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fasolka szparagowa z kurkami 1. Kurki dokładnie oczyściłem, przekroiłem wzdłuż. Strąki fasoli oczyściłem, umyłem, zalałem osoloną wodą, gotowałem ok. 15 minut, fasola powinna być jeszcze jędrna. Odcedziłem, przelałem zimną wodą.

    Szalotki i czosnek pokroiłem razem z szynką w małą kostkę. Wszystko lekko podsmażyłem na łyżce masła. Dodałem grzyby i pozostałe masło. Dusiłem jeszcze 5 minut. Doprawiłem solą i pieprzem oraz tymiankiem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadziłem w łyżce wody, wlałem do potrawy, gotowałem, aż się jarzyna zagęści.

Komentarze

Podobne przepisy