Fasolka szparagowa z masłem i płatkami owsianymi

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To moja wersja klasyki, w której bułkę tartą zastąpiłam płatkami. Tak przygotowana fasolka jest doskonałym dodatkiem do dania głównego lub pomysłem na szybką przekąskę.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g fasolki szparagowej
    3-4 łyżki masła
    3 łyżki płatków owsianych
    Ponadto:
    sól do wody i smaku

Fasolka szparagowa z masłem i płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę umyć, poodcinać końce i w zależności od wielkości zostawić w całości lub przekroić na 2-3 części.
    Tak przygotowaną fasolkę ugotować na parze albo w osolonej wodzie.
    (Fasolka powinna być miękka, ale jędrna oraz nierozgotowana.)
    Masło roztopić na patelni i następnie połączyć z płatkami owsianymi.
    Całość podsmażać do momentu aż płatki delikatnie się zarumienią.
    Po tym czasie dodać fasolkę i wszystko razem dokładnie wymieszać.
    (Opcjonalnie doprawić do smaku.)
    Podawać solo lub jako dodatek do obiadu.

Komentarze

Podobne przepisy