Fasolka z lutenicą

0 (0 ocen)

  • 26 godz.

Latem zaprawiłam do słoików lutenice bałkański przysmak. Zimną i wiosną jest jak znalazł. Pyszna, zdrowa można ją jeść na wiele sposobów.

  • 26 godz.

Składniki:

  • 500 gram fasoli jaś
    2 piersi z kurczaka
    20 dkg boczku wędzonego
    1 litrowy słoik lutenica domowa
    bazylia świeża

Fasolka z lutenicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • fasola 1. Fasolę moczę w zimnej wodzie 24 godziny. Do garnka wlewam 2 litry wody, wrzucam fasole i gotuje do miękkości około godzinę razem z boczkiem. Pod koniec dodaję pierś z kurczaka i gotuję około 30 minut. Boczek i pierś z kurczaka wyjmuje i kroję na mniejsze kawałki. Dodaję lutenicę i chwilę podgrzewam. Nie solę ponieważ boczek jest słony a lutenica już doprawiona. Oczywiście każdy może sobie doprawić jeszcze jak lubi. Podaję z bazylią listkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy