Fasolowa na wędzonce z makaronem

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa fasolowa z dodatkiem makaronu. Ugotowana fasola, zmiksowana jest składnikiem zagęszczającym zupę.

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje(1,5l)
    1 szklanka fasoli Jaś
    30 dag wędzonego boczku
    3 średnie ziemniaki
    Sól, pieprz, majeranek do smaku, listek laurowy
    ½ szklanki makaronu(u mnie kolanka)
    Warzywa: mała marchewka, 1 cebula, świeża natka pietruszki

Fasolowa na wędzonce z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:fasolkę opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia gotować fasolkę z listkiem larowym, wędzonką oraz warzywami do miękkości. W czasie gotowania, sprawdzić czy wędzonka i warzywa są miękkie, wyjąć wcześniej), fasolkę dogotować. Po ugotowaniu wyjąć z gotującej się wody, dodać obrane ziemniaki, pokrojone w kostkę, ugotować. Fasolkę zmiksować z warzywami, dodać zmiksowane warzywa, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, dodać pokrojoną w kostkę wędzonkę, zagotować. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Do miseczek rozlać gorącą zupę, dołożyć ugotowany makaron.

Porady

1.cebulę można do zupy podsmażyć.

Komentarze

Podobne przepisy