Zupa fasolowa Oktawii

0 (0 ocen)

  • 60 min

Rozgrzewająca zupa z dodatkiem białej fasoli, aromatyczna . Ma jedną wadę- zbyt szybko znika z talerza :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 cebula
    1 pomidor
    1 marchew
    kilka plasterków szynki
    200g fasoli białej
    600ml bulionu warzywnego
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka siekanej natki pietruszki
    sól
    olej
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    2łyżeczki mąki + 25ml zimnej wody

Zupa fasolowa oktawii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-17xigj9 1. Fasolę gotujemy osobno do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w półplastry i smażyć na rozgrzanym oleju do miękkości pod przykryciem. Posolić . Wrzucić szynkę pokrojoną w kostkę. Dodać pomidora pokrojonego w kostkę oraz marchew w półplasterkach. Dusić chwilę pod przykryciem z dodatkiem ziół i pietruszki. Wsypać groch. Zalać całość bulionem i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20min. Dodać koncentrat, pogotować 5min a następnie zagęścić wodą z mąką i gotować jeszcze chwilę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy