Fasolowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wegańskie pyszności dla każdego łasucha słodkości.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    250 g fasoli

    4 łyżki kakao

    3 łyżki cukru

    3 łyżki miodu

    2 jajka (rozdzielamy żółtka od białek)

    3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

    1 łyżeczka cynamonu

    szczypta kardamonu

    szczypta gałki muszkatolowej

    pół łyżeczki siemienia lnianego

Fasolowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najwiecej zabawy będzie z fasolą, jednak efekt wart jest naszego zachodu. Fasole namaczamy przez całą noc, a następnie ją gotujemy do miękkości. Fasola może być biała lub czerwona. Istnieją przepisy z użyciem fasoli konserwowej, ale nie jestem pewna, czy smak będzie tak samodobry.

    Kiedy fasola ostygnie blendujemy ją wraz z żółtkami, cukrem oraz kakao. Pianę ubijamy i łączymy z masą i resztą składników. Dokładnie mieszamy i przekładamy do foremek.

    Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy