Faszeowane ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ziemniaki w mundurkach gotujemy.Podczas gotowania się ziemniaków przygotowujemy farsz.
Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy.
Papryki oraz pieczarki trzemy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do cebuli.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Gdy farsz wystygnie dodajemy do niego starty żółty ser i dokładnie mieszamy.
Gdy ziemniaki są już ugotowane i wystudzone, odkrajamy wierzchnią część i małą łyżeczka wydrążamy środek ziemniaka zostawiając jenak troche jego miąższu.Do wydrążonych ziemniaków nakładamy wcześniej przygotowany farsz i zapiekamu w piekarniku przez ok 10 min w temperaturze ok 150 st.C
Porady
pozostałości z wydrążonych ziemniaków możemy użyć np. do kopytek lub farszu do pierogów ruskich
Komentarze