Faszerowana cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć, pokroić na plastry ok. 2cm. Wydrążyć miąższ do połowy w miejscu gniazda nasiennego- ostrożnie, aby nie przedziurawić. Każdy plaster posolić i ułożyć na blasze do pieczenia.
2.Na patelnię wlać odrobinę oleju, przesmażyć pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone i smażyć kilka minut, mieszając co jakiś czas. Doprawić solą i pieprzem. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę pokroić w kostkę- dodać do mięsa, dusić wszystko razem aż warzywa zmiękną.
3.Przestudzony farsz wymieszać z jajkiem. Układać na plastrach cukinii. Ser zetrzeć na tarce, posypać na wierzch.
4.Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut.
Komentarze