Faszerowana cukinia

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdrowe i zarazem pożywne

Składniki:

  • - 1 duża cukinia
    - 500 g mielonego mięsa wieprzowego
    - 1 cebula
    - 1 mała marchewka
    - 1/2 papryki
    - 2 ząbki czosnku
    - 100 g sera
    - 1 jajko
    - olej
    - sól i pieprz

Faszerowana cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć, pokroić na plastry ok. 2cm. Wydrążyć miąższ do połowy w miejscu gniazda nasiennego- ostrożnie, aby nie przedziurawić. Każdy plaster posolić i ułożyć na blasze do pieczenia.
  • 2. Na patelnię wlać odrobinę oleju, przesmażyć pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone i smażyć kilka minut, mieszając co jakiś czas. Doprawić solą i pieprzem. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę pokroić w kostkę- dodać do mięsa, dusić wszystko razem aż warzywa zmiękną.
  • 3. Przestudzony farsz wymieszać z jajkiem. Układać na plastrach cukinii. Ser zetrzeć na tarce, posypać na wierzch.
  • 4. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2014

Komentarze

Podobne przepisy