Bardzo proste, szybkie i jednocześnie efektowne danie na każdą kieszeń.
30 min
Składniki:
4 papryki (mogą być czerwone, żółte lub zielone - smakowo chyba najlepsze są czerwone, ale to już kwestia gustu i smaku)
1/2 kg pieczarek
2 cebule
20dkg żółtego sera
1 łyżka masła
sól, pieprz, przyprawa do kuchni włoskiej
Faszerowana papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę pokroić w piórka i zeszlkić na masełku, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dusić na wolnym ogniu ok. 20 minut. Doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie odciąć końcówki papryk usuwając gniazda nasienne (można też przeciąć papryki wzdłuż na połówki i pozbyć się nasion, wszystko zależy od Twojej fantazji). Do przygotowanych papryczek włożyć odrobinę żółtego sera na spód, na serek farsz pieczarkowo-cebulowy, posypać przyprawą do kuchni włoskiej, a następnie przykryć pozostałym żółtym serem. Aby było efektownie można dekorować na wierzchu pokrojoną papryką, koktajlowym pomidorkiem czy też szczypiorkiem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut w 200 stopniach.
Komentarze