Faszerowana papryka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo proste, szybkie i jednocześnie efektowne danie na każdą kieszeń.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 papryki (mogą być czerwone, żółte lub zielone - smakowo chyba najlepsze są czerwone, ale to już kwestia gustu i smaku)
    1/2 kg pieczarek
    2 cebule
    20dkg żółtego sera
    1 łyżka masła
    sól, pieprz, przyprawa do kuchni włoskiej

Faszerowana papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę pokroić w piórka i zeszlkić na masełku, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dusić na wolnym ogniu ok. 20 minut. Doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie odciąć końcówki papryk usuwając gniazda nasienne (można też przeciąć papryki wzdłuż na połówki i pozbyć się nasion, wszystko zależy od Twojej fantazji). Do przygotowanych papryczek włożyć odrobinę żółtego sera na spód, na serek farsz pieczarkowo-cebulowy, posypać przyprawą do kuchni włoskiej, a następnie przykryć pozostałym żółtym serem. Aby było efektownie można dekorować na wierzchu pokrojoną papryką, koktajlowym pomidorkiem czy też szczypiorkiem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut w 200 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy