Faszerowana papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy wg instrukcji na pakowaniu.
2.Bułkę moczymy w wodzie i zostawiamy ją na jakiś czas, gdy nasiąknie odciskamy ją.
3.Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy ją z pieczarkami i zostawiamy do ostygnięcia.
4.Wszystkie składniki farszu wkładamy do miski i mieszamy. Przyprawiamy wg uznania. Jeśli farsz jest za rzadki można dodać trochę kaszy manny. Wtedy masa będzie bardziej zbita.
5.Paprykę myjemy. Wycinamy ogonek i wyjmujemy wszystkie pestki ze środka. Papryki nadziewamy farszem. Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, podlewamy trochę wodą i wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 50 minut. Pod koniec pieczenia paprykę można posypać startym żółtym serem i zapiekać aż do jego roztopienia.
Komentarze