Faszerowana papryka

0 (0 ocen)

  • 25 min

Robiłam je po raz pierwszy, ale posmakowały całej rodzince

  • 25 min

Składniki:

  • 5 papryk średniej wielkości

    Farsz:

    200 ryżu
    niecały 1kg mięsa mielonego
    1 czerstwa bułka
    1 jajko
    1 cebula
    kilka pieczarek
    przyprawy (sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, ostra papryka)
    ew. kasza manna

    Opcjonalnie:

    żółty ser

Faszerowana papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy wg instrukcji na pakowaniu.
  • 2. Bułkę moczymy w wodzie i zostawiamy ją na jakiś czas, gdy nasiąknie odciskamy ją.
  • 3. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy ją z pieczarkami i zostawiamy do ostygnięcia.
  • 4. Wszystkie składniki farszu wkładamy do miski i mieszamy. Przyprawiamy wg uznania. Jeśli farsz jest za rzadki można dodać trochę kaszy manny. Wtedy masa będzie bardziej zbita.
  • 5. Paprykę myjemy. Wycinamy ogonek i wyjmujemy wszystkie pestki ze środka. Papryki nadziewamy farszem. Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, podlewamy trochę wodą i wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 50 minut. Pod koniec pieczenia paprykę można posypać startym żółtym serem i zapiekać aż do jego roztopienia.

Porady

Z podanych proporcji wyjdzie porcja dla 5 osób.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy