Faszerowana papryka

0 (0 ocen)

kolejna wersja papryki pieczonej z farszem

Składniki:

  • 5 czerwonych papryk
    2 saszetki ryży brązowego ( 1 po 100 g )
    500 g wieprzowej łopatki
    100 g świeżego boczku
    1 średnia cebula
    3 ząbki czosnku
    1 jajko
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    ostra papryka do smaku
    3 łyżki oleju

Faszerowana papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odsączyć i wysypać do miski.
    Mięso i boczek zmielić i dodać do lekko przestudzonego ryżu.
    Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę.
    Na patelni rozgrzać olej, najpierw podsmażyć samą cebulkę, gdy będzie szklista dodać czosnek i chwilkę smażyć.
    Po usmażeniu czosnek i cebulkę również dodać do ryżu.
    Na koniec wbić jajko, doprawić do smaku i wymieszać masę mięsno ryżową.
  • 2. Z papryk ściąć górne części ale ich nie wyrzucać.
    Ze środka usunąć gniazda nasienne i opróżnione papryki opłukać.
    Każdą paprykę napełnić farszem trochę ponad brzeg, nakryć odłożonymi częściami górnymi.
  • 3. Tak przygotowane papryki ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej olejem.
    Piec w piekarniku nagrzanym do180 stopni przykryte folią aluminiową 30 - 35 minut.
    Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze przez 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy