Faszerowana papryka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kolejny przepis na zdrowe czerwone warzywo. Tym razem jest to papryka faszerowana ryżem z dodatkiem gotowanego mięska.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - papryka czerwona - 4 szt
    - ryż biały - 200 g
    - marchewka - 2 szt
    - udko z kurczaka - 1 szt
    - cebula - 1/2 szt
    - olej - 1 łyżeczka
    - sól, pieprz
    - przyprawa rosołowa
    - przyprawa Nasi Goreng do smażonego ryżu

Faszerowana papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-18fnnje 1. Udko myjemy i wkładamy do garnka. Do mięsa dodajemy obrane marchewki, cebulę i przyprawę rosołową. Całość zalewamy ok 2 l wody i gotujemy ok 20 minut. Po ugotowaniu studzimy udko i marchewkę. Do rondla wrzucamy ryż, dodajemy ugotowany bulion i przyprawę Nasi Goreng do smażonego ryżu (ja dodałam ok 1 płaskiej łyżeczki). Całość gotujemy do momentu całkowitego odparowania bulionu.
  • image-19n4e89 2. Mięso z udka obieramy i drobno kroimy wraz z marchewką. Mięso i marchewkę dodajemy do ryżu, przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
  • image-1bycq6p 3. Umytą paprykę odkrawamy tak aby powstał "kapelusz". Wydrążamy z papryk zielone ogonki i gniazda nasienne ze środka.
  • image-18gwbl0 4. Papryki faszerujemy ryżem z dodatkiem mięsa i marchewki, przykrywamy "kapeluszem" i układamy w naczyniu żaroodpornym uprzednio wysmarowanym olejem. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 1 h. Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy