Faszerowana papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udko myjemy i wkładamy do garnka. Do mięsa dodajemy obrane marchewki, cebulę i przyprawę rosołową. Całość zalewamy ok 2 l wody i gotujemy ok 20 minut. Po ugotowaniu studzimy udko i marchewkę. Do rondla wrzucamy ryż, dodajemy ugotowany bulion i przyprawę Nasi Goreng do smażonego ryżu (ja dodałam ok 1 płaskiej łyżeczki). Całość gotujemy do momentu całkowitego odparowania bulionu.
2.Mięso z udka obieramy i drobno kroimy wraz z marchewką. Mięso i marchewkę dodajemy do ryżu, przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
3.Umytą paprykę odkrawamy tak aby powstał "kapelusz". Wydrążamy z papryk zielone ogonki i gniazda nasienne ze środka.
4.Papryki faszerujemy ryżem z dodatkiem mięsa i marchewki, przykrywamy "kapeluszem" i układamy w naczyniu żaroodpornym uprzednio wysmarowanym olejem. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 1 h. Smacznego:)
Komentarze