Faszerowana papryka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Często przygotowuję kulinarne niespodzianki. Papryka to ulubiony przysmak moich dzieci.

Składniki:

  • ● 10 kg podłużnej żółtej papryki
    ● 20 kg kapusty
    ● 1,25 l oleju
    ● 1 kg marchewki
    ● pieprz
    ● 40 ząbków czosnku
    Zalewa:
    ● 3 l wody
    ● 3 łyżki soli
    ● szkl. octu
    ● liść laurowy

Faszerowana papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: marchewki obieramy,
    ścieramy na tarce o dużych
    oczkach. Kapustę szatkujemy,
    solimy, odstawiamy
    i odciskamy. Mieszamy
    z marchewką, litrem oleju
    i pieprzem. Z papryk odcinamy
    wierzchy i usuwamy
    gniazda nasienne. Faszerujemy.
    Wkładamy do słoików.
  • 2. Składniki zalewy chwilę
    gotujemy i studzimy. Zalewamy
    papryki do 2/3 wysokości.
    Wkładamy po 2 ząbki czosnku
    i wlewamy po łyżce oleju.
    Słoiki mocno zakręcamy. Pasteryzujemy
    ok. 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

ppws_07-2010

Komentarze

Podobne przepisy