faszerowana pieczeń

0 (0 ocen)

doskonały zamiennik dla mających już dość niezdrowej i sztucznej wędliny serwowanej w sklepach

Składniki:

  • mięso wieprzowe (schab lub karczek)
    2-3 łyżki oleju
    kilka ziaren jałowca
    50 ml alkoholu
    suszone śliwki, morele
    świeży czosnek
    majeranek, przyprawa myśliwska
    papryka
    musztarda sarepska i francuska

Faszerowana pieczeń - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso posolić i moczyć w wodzie z alkoholem lub octem winnym, olejem i rozgniecionymi owocami jałowca przez mniej więcej 12 godzin (można zrobić to wieczorem i pozostawić mięso na całą noc)
  • 2. Kolejnego dnia mięso naciąć wzdłuż i wsadzić do środka śliwki i czosnek lub morele. Związać je grubym sznurkiem, a następnie obsypać przyprawami (majeranek, papryka ostra, czosnek granulowany, przyprawa myśliwska) i obłożyć musztardą. Odstawić je na kilka godzin, aby nabrało smaku.
  • 3. Zamarynowane kawałki piec około 1,5h w 200 stopniach

Porady

u mnie w domu mięsko wykorzystujemy zarówno jako dodatek do kanapki, jak i doskonałe danie mięsne - najlepiej smakuje z sosem pieczeniowym :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy