Faszerowana pieczeń - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso posolić i moczyć w wodzie z alkoholem lub octem winnym, olejem i rozgniecionymi owocami jałowca przez mniej więcej 12 godzin (można zrobić to wieczorem i pozostawić mięso na całą noc)
2.Kolejnego dnia mięso naciąć wzdłuż i wsadzić do środka śliwki i czosnek lub morele. Związać je grubym sznurkiem, a następnie obsypać przyprawami (majeranek, papryka ostra, czosnek granulowany, przyprawa myśliwska) i obłożyć musztardą. Odstawić je na kilka godzin, aby nabrało smaku.
3.Zamarynowane kawałki piec około 1,5h w 200 stopniach
Porady
u mnie w domu mięsko wykorzystujemy zarówno jako dodatek do kanapki, jak i doskonałe danie mięsne - najlepiej smakuje z sosem pieczeniowym :)
Komentarze