Faszerowane bakłażany

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne na letni obiad!

  • 60 min

Składniki:

  • 2 nieduże bakłażany
    Szklanka kaszy jaglanej
    1 cukinia
    1 cebula
    1 duży pomidor
    pół szklanki passaty pomidorowej
    1 kulka mozarelli
    sól,pieprz,zioła prowansalskie
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka słodkiej papryki

Faszerowane bakłażany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę,czosnek szklimy na oliwie. Cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach.
    Wydrążamy środek z bakłażanów i kroimy go w kostkę.
    Kroimy również pomidora ( bez skórki)
    Warzywa dodajemy na patelnię.
    Dusimy na małym ogniu.
    Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Po ugotowaniu kaszę dodajemy do warzyw,wlewamy passatę pomidorową i jeszcze chwilę dusimy.Przyprawiamy.

    Gotowym farszem napełniamy bakłażany,na wierzch dajemy plasterki mozarelli.
    Zapiekamy w piakarniku ok 30 min w temp 180 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy