Tradycyjne jajko sadzone, podane jednak w niebanalny sposób.
30 min
Składniki:
4 jajka
4 bułki kajzerki pszenne lub graham
30 dag wędliny
30 dag sera żółtego
40 dag pieczarek
duża cebula
sól,pieprz
papryka słodka
suszona bazylia lub zioła prowansalskie
oliwa
sezonowe warzywa
Faszerowane bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Środek bułki wydrążamy za pomocą łyżki zostawiając ok.1 cm do spodu. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w talarki. Smażymy na patelni z odrobiną oliwy. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie paski i dodajemy do pieczarek. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dusimy wszystko pod przykryciem. Wędlinę i ser kroimy w kostkę.
3.Do wydrążonych bułek nakładamy kolejno wędlinę, ser, pieczarki z cebulą. Do każdej bułki wbijamy jajko i posypujemy solą i przyprawami.
Wszystko wstawiamy do nagrzanego do 180st. piekarnika na ok.20minut.
Komentarze