Faszerowane bułeczki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tradycyjne jajko sadzone, podane jednak w niebanalny sposób.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 jajka
    4 bułki kajzerki pszenne lub graham
    30 dag wędliny
    30 dag sera żółtego
    40 dag pieczarek
    duża cebula
    sól,pieprz
    papryka słodka
    suszona bazylia lub zioła prowansalskie
    oliwa
    sezonowe warzywa

Faszerowane bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-019pgo7 1. Środek bułki wydrążamy za pomocą łyżki zostawiając ok.1 cm do spodu. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w talarki. Smażymy na patelni z odrobiną oliwy. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie paski i dodajemy do pieczarek. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dusimy wszystko pod przykryciem. Wędlinę i ser kroimy w kostkę.
  • image-1rfj448 3. Do wydrążonych bułek nakładamy kolejno wędlinę, ser, pieczarki z cebulą. Do każdej bułki wbijamy jajko i posypujemy solą i przyprawami.
    Wszystko wstawiamy do nagrzanego do 180st. piekarnika na ok.20minut.
  • 4. Podajemy udekorowane sezonowymi warzywami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy