Podaję je z ugotowanymi ziemniakami lub ryżem. Czasem fistaszki zastępuję drobno posiekanymi orzechami włoskimi.
2 godz. 45 min
Składniki:
1,5 kg fileta z indyka
30 dag zmielonych orzeszków ziemnych
50 dag szpinaku
2 ząbki czosnku
10 dag sera pleśniowego
łyżka masła
sól
sól czosnkowa
słodka mielona papryka
gałka muszkatołowa
sok z 1 cytryny
olej
Faszerowane filety z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i osuszamy. Przekrawamy wzdłuż na pół. Nacieramy solą czosnkową i papryką. Schładzamy ok. 2 godzin. Następnie mięso nacinamy
tak, aby powstały głębokie kieszenie.
2.Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ser kroimy w kostkę. Szpinak dusimy na maśle z czosnkiem. Doprawiamy solą, studzimy. Dodajemy ser pleśniowy i orzeszki. Doprawiamy sokiem z cytryny, gałką i ew. solą. Mieszamy.
3.Filety napełniamy farszem. Otwór spinamy wykałaczkami. Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i podlewamy kilkoma łyżkami oleju. Pieczemy
ok. 1,5 godziny w 180 °C.
Komentarze