Faszerowane filety z kurczaka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Danie jest bardzo proste i smaczne. Polecam na wszelkie uroczystości, a także na obiad w rodzinnym gronie.

Składniki:

  • ● 2 duże podwójne filety z piersi kurczaka
    ● 150 g wątróbki z kurczaka
    ● olej do smażenia
    ● jajko
    ● pęczek natki pietruszki
    ● 100 g chudej wieprzowiny
    ● bułka tarta
    ● czerstwa bułka
    ● mąka
    ● przyprawa do kurczaka

Faszerowane filety z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy farsz. Bułkę moczymy,
    odciskamy, mielimy z wątróbką i wieprzowiną. Mieszamy
    z drobno posiekaną natką,
    jajkiem, zagęszczamy bułką
    tartą, dodajemy przyprawę do
    kurczaka.
  • 2. Filety myjemy, osuszamy,
    rozdzielamy na pół (aby były
    4 porcje), nacinamy głęboką
    kieszeń, oprószamy przyprawą
    do kurczaka.
  • 3. Filety napełniamy farszem,
    zszywamy i obtaczamy w mące.
    Rumienimy na oleju, układamy
    na blasze i pieczemy
    około 20 minut w temperaturze
    220 °C . Zdejmujemy z blachy,
    owijamy folią i kroimy dopiero
    po ostygnięciu. Obkładamy suszonymi
    morelami.

Notka redakcyjna

PP_02-2008

Komentarze

Podobne przepisy