Faszerowane jaja wielkanocne

0 (0 ocen)

Pyszne jajeczka z farszem pieczarkowo-pietruszkowym oraz z łososiem wędzonym i warzywami. Pierwsze znikają ze stołu.

Składniki:

  • -jaja 11 sztuk
    -natka pietruszki: 1/2 pęczka
    -masło miękkie: 1/8 kostki
    -pieczarki: 200 gram
    -łosoś wędzony: 1 opakowanie (1 duzy płat)
    -koperek: pół pęczka
    -rzodkiewka: 4 sztuki
    -rzeżucha: pół szklanki
    -sól i pieprz do smaku
    -majonez: 5 łyżek
    -ketchup: 5 łyżek
    -olej: 1 łyżka

Faszerowane jaja wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Kroimy na pół. Wyjmujemy żółtka.
  • 2. Pieczarki kroimy na plasterki i dusimy na łyzce oleju. Studzimy i mielimy. Sześć żółtek (resztę żółtek wykorzystujemy do czegoś innego)ucieramy z natką pietruszki, miękkim masłem i pieczarkami oraz solą i pieprzem na jednolitą masę, którą napełniamy połówki jajek.
  • 3. Łososia wędzonego kroimy na kawałki i nakładamy na farsz pieczarkowo-pietruszkowy. Rzodkiewkę kroimy na mniejsze części i układamy na rybie. Następnie wyciskamy na jajka troszeczkę ketchupu oraz majonezu. Na każdą połówkę jajka nakładamy większe kawałki koperku oraz całośc posypujemy rzeżuchą i lekko pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy