Faszerowane jajka pająki z brokułami

0 (0 ocen)

Prosta i sympatyczna przekąska, nie tylko na Halloween, może być też na zwykłą kolację, dla urozmaicenia menu ;) Brakuje tylko pajęczyny no nie? ;)

Składniki:


  • 4 jajka
    kilka różyczek brokułów (6-7 sztuk)
    ząbek czosnku
    2 łyżki majonezu
    sól, pieprz
    czarne oliwki
    szczypiorek

Faszerowane jajka pająki z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na pół.
    Brokuły gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
    Ugotowane brokuły odcedzamy i studzimy. Następnie dodajemy do nich żółtka, majonez, sól i pieprz.
    Blendujemy.
    Do zblendowanego farszu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany szczypiorek.
    Przygotowanym farszem wypełniamy białka.

    Oliwki kroimy na pół, jedna połówka będzie brzuszkiem pająka. z drugiej połówki wycinamy nóżki.
    Układamy na jajkach.

Porady

Warto, żeby jajka postały 1-2 godziny w lodówce przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy