Faszerowane oliwki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Danie pochodzące z kuchni Greckiej, połączenie pysznych oliwek z mięsem i panierką. Idealna przekąska.

  • 40 min

Składniki:

  • Farsz

    - mięso mielone 150g
    - suszone pomidorki 50g
    - śmietana 3 łyżki
    - duże zielone oliwki bez pestek 20
    - masło czosnkowe Lurpak 2 łyżki
    - mleko 2 łyżki
    - gałka muszkatołowa
    - sól
    - żółtko

    Panierka

    - jajko 1
    - mąka
    - bułka tarta

Faszerowane oliwki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faszerowane oliwki 1. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mięso, gdy się zarumieni wrzucamy drobno pokrojone suszone pomidorki. Wlewamy śmietanę, mleko. Następnie przykrywamy i dusimy przez około 20 minut na małym ogniu. Oddzielamy mięso i pomidorki od sosu dodajemy żółtko, przyprawiamy i faszerujemy oliwki (możemy lekko naciąć). Następnie obtaczamy je w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu aby nabrały złocistego koloru. Osuszamy na papierowym ręczniku.

Porady

Wybieramy duże oliwki lub mniejsze i je nacinamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2012

Komentarze

Podobne przepisy