Faszerowane papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.FARSZ: cebule drobno posiekać i zeszklić na oliwie na złoto, dodać sypki ryż, podsmażyć a następnie zalać bulionem, wymieszać i dusić na małym ogniu aż płyn wyparuje, dodać soku pomidorowego i posolić, mieszając dusić aż ryż stanie się miękki
ser feta pokroić w cienkie plastry i posypać ziołami
2.PAPRYKA: odciąć górną część papryki i wyciąć gniazda nasienne, wypłukać starannie by w środku nie pozostały pestki. łyżeczkę masła podzielić na 4 papryki i wyłożyć nim ich dno. Nałożyć ryżowy farsz do papryki na wierzchu ułożyć przyprawiony ser feta.
piec w piekarniku przez 30min w temperaturze 200 stopni
Porady
Farsz można też układać naprzemiennie wyłożyć do połowy ryżem, potem serek feta a następnie jeszcze łyżkę ryżu.
Komentarze