faszerowane papryki

0 (0 ocen)

  • 60 min

mój mąż zaserwował to danie podczas kolacji zaręczynowej

  • 60 min

Składniki:

  • 4 zielone papryki, 1cebula,2 łyżki oliwy, 1szkl. bulionu,1 łyżeczka masła, 1 szkl. soku pomidorowego, 2 torebki ryżu, ser feta, zioła prowansalskie

Faszerowane papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ: cebule drobno posiekać i zeszklić na oliwie na złoto, dodać sypki ryż, podsmażyć a następnie zalać bulionem, wymieszać i dusić na małym ogniu aż płyn wyparuje, dodać soku pomidorowego i posolić, mieszając dusić aż ryż stanie się miękki
    ser feta pokroić w cienkie plastry i posypać ziołami
  • 2. PAPRYKA: odciąć górną część papryki i wyciąć gniazda nasienne, wypłukać starannie by w środku nie pozostały pestki. łyżeczkę masła podzielić na 4 papryki i wyłożyć nim ich dno. Nałożyć ryżowy farsz do papryki na wierzchu ułożyć przyprawiony ser feta.
    piec w piekarniku przez 30min w temperaturze 200 stopni

Porady

Farsz można też układać naprzemiennie wyłożyć do połowy ryżem, potem serek feta a następnie jeszcze łyżkę ryżu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy