Faszerowane pieczarki

0 (0 ocen)

danie jarskie zasmakuje i zwolennikom mięsa

Składniki:

  • 8 pieczarek, 6 dkg czarnych oliwek, cebula, 2 pomidory, kieliszek białego wina, 4 łyżki oliwy, 2 dkg kaparów, 2 łyżki soku z cytryny, pół pęczka natki pietruszki, sól, pieprz

Faszerowane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki umyć, u nasady obciąć korzenie. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i dusić kapelusze przez 3 minuty. Posolić, oprószyć pieprzem, zdjąć z patelni, osączyć i ułożyć na talerzu spodem do góry. Na pozostałym na patelni oleju poddusić posiekaną natkę, dodać sok z cytryny, wino. Zagotować i polać pieczarki. Cebulę drobno posiekać i zeszklić. Korzenie pieczarek posiekać. Obrać pomidora i posiekać w kostkę, wypestkować połowę oliwek. Wrzucić wszystko do cebuli i smażyć kilka minut na rozgrzanym oleju. Napełnić kapelusze farszem. Świeżego pomidora pokroić na małe cząstki i z resztą oliwek ułożyć je między pieczarkami.

Komentarze

Podobne przepisy