Faszerowane pieczarki

0 (0 ocen)

Moim zdaniem do faszerowania nadają się pieczarki bardziej rozwinięte i duże. Są one ciemniejsze ale mają więcej aromatu i smaku.

Składniki:

  • 25 pieczarek ( dużych i mocno rozwiniętych )
    1 czerwona papryka
    1 duża cebula
    200 g wędzonego boczku
    300 g żółtego sera ( np. gouda )
    3 łyżki masła
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    mix chili jalapeno do smaku
    przyprawa ognisty smok do smaku

Faszerowane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyścić, usunąć ogonki i wyskrobać blaszki.
    Paprykę pozbawić gniazda nasiennego a cebule obrać.
    Opłukać cebule i paprykę i pokroić w kostkę razem z boczkiem.
    Ogonki pieczarek również pokroić w kostkę.
  • 2. Na patelni roztopić masło, wrzucić wszystkie pokrojone składniki oraz blaszki pieczarek i podsmażyć.
    W trakcie smażenia doprawić do smaku solą, pieprzem, mixem chili i wymieszać.
    Tak przygotowany farsz zostawić do przestygnięcia.
    Przygotowane pieczarki ułożyć na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia.
    Każdą z nich napełnić farszem.
  • 3. Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać nim nadziane pieczarki.
    Następnie oprószyć przyprawą ognisty smok.
    Blachę z pieczarkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 23 minut.
    Podawać gorące, można polać ketchupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy