Moim zdaniem do faszerowania nadają się pieczarki bardziej rozwinięte i duże. Są one ciemniejsze ale mają więcej aromatu i smaku.
Składniki:
25 pieczarek ( dużych i mocno rozwiniętych )
1 czerwona papryka
1 duża cebula
200 g wędzonego boczku
300 g żółtego sera ( np. gouda )
3 łyżki masła
sól do smaku
pieprz do smaku
mix chili jalapeno do smaku
przyprawa ognisty smok do smaku
Faszerowane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyścić, usunąć ogonki i wyskrobać blaszki.
Paprykę pozbawić gniazda nasiennego a cebule obrać.
Opłukać cebule i paprykę i pokroić w kostkę razem z boczkiem.
Ogonki pieczarek również pokroić w kostkę.
2.Na patelni roztopić masło, wrzucić wszystkie pokrojone składniki oraz blaszki pieczarek i podsmażyć.
W trakcie smażenia doprawić do smaku solą, pieprzem, mixem chili i wymieszać.
Tak przygotowany farsz zostawić do przestygnięcia.
Przygotowane pieczarki ułożyć na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia.
Każdą z nich napełnić farszem.
3.Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać nim nadziane pieczarki.
Następnie oprószyć przyprawą ognisty smok.
Blachę z pieczarkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 23 minut.
Podawać gorące, można polać ketchupem.
Komentarze