Faszerowane ryżowe muffiny

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Ryż z warzywami każdy z Nas na pewno jadł, ale ja dziś proponuję go w innym wydaniu.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 300 g ryżu
    250 g pieczarek
    200g kiełbasy np. Toruńskiej
    1 por
    1 jajko
    sól i pieprz do smaku
    szczypta ostrej papryki
    szczypta oregano i bazylii (świeżej lub suszonej)
    2 łyżki masła
    tłuszcz do wysmarowania foremek oraz bułka tarta do posypania
    100 g sera żółtego
    pęczek natki zielonej pietruszki

Faszerowane ryżowe muffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy tak jak zawsze.

    Kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce masła.

    Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na grubych oczkach tarki, następnie podsmażamy na tłuszczu pozostałym z pod kiełbasy.

    Pora białą część, kroimy w pól księżyce i również podduszamy na łyżce masła.

    Wszystkie składniki studzimy.

    Do salaterki wrzucamy wszystkie podduszone składniki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami.

    Do ryżu wrzucamy posiekaną natkę zielonej pietruszki i wbijamy jajko,

    Dokładnie mieszamy.
  • muffiny 2. Do wysmarowanych foremek na muffinki układamy po kuce ryżu, robiąc w nich dołek. Następnie w wgłębieniu układamy farsz przykrywamy ryżem, posypujemy żółtym serem i papryką.
  • muffinki 3. Zapiekamy 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy