Faszerowane steki z selera

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Uwielbiam selera korzeniowego, dlatego w mojej kuchni często jest on głównym składnikiem potraw. Dzisiaj zrobiłam z niego pyszne steki.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • duży seler korzeniowy
    łyżka oleju
    sól ziołowa

    grilowana lub gotowana pierś z kurczaka
    po kawałku kolorowej papryki (żółta, zielona, pomarańczowa i czerwona)
    szalotka
    łyżka masła
    sól
    pieprz ziołowy

Faszerowane steki z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Selera obieramy, kroimy na plastry o grubości około 3 cm. Za pomocą pierścienia lub noża wykrawamy okrągły otwór.
    Z wyciętego środka selera wycinamy dwa cienkie plastry, jeden wykładamy na spód wyciętego selera. Następnie selera nadziewamy warzywami i kurczakiem. Wierzch przykrywamy cienkim plasterkiem selera.

    Olej mieszamy z solą ziołową i mieszanką dokładnie smarujemy plastry selera.
    Steki z selera zapiekamy w opiekaczu z płytkami grillowymi - pieczemy około 10 minut.

Komentarze

Podobne przepisy