Faszerowane ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i buraczka ugotować, ochłodzić i obrać. Każdego ziemniaka przeciąć na pół i wydrążyć środek tak aby powstały miseczki, środki ziemniaczka posolić solą. Buraczka zetrzeć na tarce.
2.Orzechy włoskie rozdrabniamy na bardzo drobno ( można przy tym użyć papieru śniadaniowego i tłuczka do mięsa, wkładamy orzechy w papier i tłuczkiem rozbijamy).
3.Fileta z indyka bardzo drobno kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni z oliwą. Dodajemy przyprawy 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżkę natki z pietruszki, 1 łyżkę oliwy, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawa uniwersalna. Na sam koniec dodajemy startego buraczka i orzechy, dokładnie mieszamy.
4.Farsz wkładamy do ziemniaczków, na wierzchu posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze