Faszerowany kabaczek

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna mięsno-warzywna zapiekanka pieczona w kabaczku:)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kabaczek: 2 sztuki
    - mięso mielone: 50 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - bułka tarta: 1 łyżka
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - cebula duża: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - pomidory: 3 sztuki
    - ser żółty: 20 dekagramów
    - natka pietruszki: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta

Faszerowany kabaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faszerowany kabaczek 1. Kabaczka obrać, przekroić na pół, wydrążyć. Obgotować ok. 3 min. we wrzącej osolonej wodzie.
    Do mielonego wbić jajko, dodać natkę, posolić, popieprzyć, dodać troszkę Vegety i bułki tartej. Wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju na patelni.
    Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda, pokroić w kostkę. Smażyć do miękkości na oleju.
    Cebulę obrać, pokroić w małe piórka, zeszklić na oleju razem z pokrojonym drobno czosnkiem.
    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
    Do podsmażonego mięska dodać podmażoną paprykę, cebulkę z czosnkiem oraz pomidory. Dusić razem kilka minutek. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, włożyć połówki kabaczka, nafaszerować, posypać starym serem. Piec 25-30 min. w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy