Faszerowany kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kurczaka zdejmujemy skórę. Zaszywamy otwory po skrzydełkach, udkach i szyi. Oprószamy papryką i solą. Schładzamy ok. 30 minut.
2.Farsz: bułki namaczamy w mleku, odciskamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Z kurczaka usuwamy kości, mięso mielimy z filetem i podrobami. Dodajemy cebulę i bułkę. Wbijamy jajko, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i chili.
3.Skórę nadziewamy farszem. Zszywamy otwór. Gotujemy w bulionie ok. 1,5 godziny.
Porady
RADY A. Moniakowskiej
Kurczaka można też piec w rękawie – ok. 1,5 godziny w 180 °C. Podajemy pokrojonego w plastry.
Komentarze