Faszerowany szczupak

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Staram się, by moje dania były smaczne i robiły duże wrażenie na gościach.

Składniki:

  • ● szczupak
    ● 1/2 bułki namoczonej w mleku
    ● cebula
    ● jajko
    ● 2 łyżki żelatyny
    ● przyprawy: sól, cukier, pieprz, gałka muszkatołowa
    ● koperek lub natka
    ● olej

Faszerowany szczupak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę oczyszczamy (głowę
    zostawiamy). Ściągamy skórę
    ostrożnie, by jej nie uszkodzić.
    Mięso filetujemy i 3 razy mielimy.
    Dodajemy jajko, odciśniętą
    bułkę, usmażoną cebulę,
    żelatynę, posiekaną natkę
    lub koperek. Doprawiamy.
    Wyrabiamy na gładką masę.
  • 2. Skórę wypełniamy masą,
    zszywamy, owijamy gazą. Gotujemy
    godzinę w osolonej
    wodzie. Następnie studzimy,
    odwijamy gazę, nić usuwamy.
    Rybę wkładamy do lodówki,
    aby zastygła. Kroimy w plastry,
    układamy na półmisku
    i dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_05-2010

Komentarze

Podobne przepisy