ciasto francuskie ok. 300 g
seler, marchew, por po 10 dag lub mieszanka warzywna
żółtka 2
bułka tarta 2 łyżki
udziec indyka bez kości 1 kg
sól, pieprz, tymianek
olej
Faszerowany udziec indyka w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć, drobno pokroić, zmieszać z żółtkiem i tartą bułką. Udziec indyka obrać ze skóry, posypać solą i pieprzem, napełnić częścią warzyw, zamknąć, związać nicią. Zapiec przez 40 minut w 180 stopniach. Na cieście francuskim ułożyć resztę mieszanki warzywnej, posolić i popieprzyć. Na wierzchu ułożyć indyka (bez nici) i owinąć ciastem. Posmarować rozbitym żółtkiem i wstawić do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 stopni.
2.Piec indyka w cieście przez ok. 30 minut. Kroić w plastry.
Komentarze