Faszerowany udziec indyka w cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo efektowne i smaczne danie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto francuskie ok. 300 g
    seler, marchew, por po 10 dag lub mieszanka warzywna
    żółtka 2
    bułka tarta 2 łyżki
    udziec indyka bez kości 1 kg
    sól, pieprz, tymianek
    olej

Faszerowany udziec indyka w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faszerowany warzywami udziec związany nicią. 1. Warzywa umyć, drobno pokroić, zmieszać z żółtkiem i tartą bułką. Udziec indyka obrać ze skóry, posypać solą i pieprzem, napełnić częścią warzyw, zamknąć, związać nicią. Zapiec przez 40 minut w 180 stopniach. Na cieście francuskim ułożyć resztę mieszanki warzywnej, posolić i popieprzyć. Na wierzchu ułożyć indyka (bez nici) i owinąć ciastem. Posmarować rozbitym żółtkiem i wstawić do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 stopni.
  • Upieczony udziec indyka w cieście francuskim. 2. Piec indyka w cieście przez ok. 30 minut. Kroić w plastry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy