Idealny dodatek do dania głównego lub samodzielna przystawka.
Składniki:
kilka młodych ziemniaków
100 g masła
400 g drobno posiekanych pieczarek lub kurek
średniej wielkości cebula
250 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
100 g startego sera najlepiej parmezan
przyprawy do smaku (sól, pieprz chili)
świeże zioła pietruszka i koperek
Faszerwowane młode ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, myjemy, skrobiemy ze skórki.
2.Ziemniaki kroimy na pół i wydrążamy. Piekarnik nagrzewamy do 190-200 stopni C.
3.Na patelni na połowie masła podduszamy posiekane grzyby. Do grzybów dodajemy cebulę i jeszcze chwilę dusimy. Po 5 - 7 minutach grzyby będą gotowe. Dodajemy śmietanę i dusimy do ponownego zagotowania. Farsz doprawiamy do smaku.
4.Wcześniej przygotowane połówki ziemniaków układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki posypujemy w środku przyprawiamy. Do każdej połówki wkładamy po wiórku masła. Polówki napełniamy farszem grzybowym. Posypujemy parmezanem.i pieczemy około 35 minut.Ziemniaki po upieczeniu posypujemy ulubionymi świeżymi ziołami i podajemy z danem głównym.
Porady
Jeśli ktoś lubi do farszu można dodać wędzonego surowego boczku.
Komentarze