Faszerwowane młode ziemniaki

0 (0 ocen)

Idealny dodatek do dania głównego lub samodzielna przystawka.

Składniki:

  • kilka młodych ziemniaków
    100 g masła
    400 g drobno posiekanych pieczarek lub kurek
    średniej wielkości cebula
    250 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
    100 g startego sera najlepiej parmezan
    przyprawy do smaku (sól, pieprz chili)
    świeże zioła pietruszka i koperek

Faszerwowane młode ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, myjemy, skrobiemy ze skórki.
  • Ziemniaki kroimy na pół i wydrążamy środek. 2. Ziemniaki kroimy na pół i wydrążamy. Piekarnik nagrzewamy do 190-200 stopni C.
  • 3. Na patelni na połowie masła podduszamy posiekane grzyby. Do grzybów dodajemy cebulę i jeszcze chwilę dusimy. Po 5 - 7 minutach grzyby będą gotowe. Dodajemy śmietanę i dusimy do ponownego zagotowania. Farsz doprawiamy do smaku.
  • 4. Wcześniej przygotowane połówki ziemniaków układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki posypujemy w środku przyprawiamy. Do każdej połówki wkładamy po wiórku masła. Polówki napełniamy farszem grzybowym. Posypujemy parmezanem.i pieczemy około 35 minut.Ziemniaki po upieczeniu posypujemy ulubionymi świeżymi ziołami i podajemy z danem głównym.

Porady

Jeśli ktoś lubi do farszu można dodać wędzonego surowego boczku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy