Faworki lub też chruściki. Są przepyszne, polecam:)
60 min
Składniki:
8 żółtek
5 dag masła
50 dag mąki
3 łyżki gęstej śmietany
60 dag smalcu do smażenia
2 łyżki spirytusu
szczypta soli
15 dag cukru pudru i opakowanie cukru waniliowego
1.Przesypujemy mąkę do miski, odsypujemy trochę na spodek. Do miski wkładamy ciasto i siekamy je wraz z mąką.Dodajemy śmietanę, żółtka i sól.Siekamy wszystkie składniki, a później zagniatamy ciasto. Gdy zacznie odstawac od miski, przekładamy na stolnicę i posypujemy mąką. Później, zbijamy ciasto dosc mocno ok. 20 min.Wkładamy wybite ciasto do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką .Odstawiamy na 1,5 godz do lodówki. Po upływie tego czasu, wyjmujemy i kroimy na 5 porcji. Jedną z nich kładziemy na stolnicę. Rozwałkowujemy. Stolnicę i ciasto posypujemy mąką za każdym razem.
2.Kroimy płaty na paski o szerokości ok. 4 cm i długości ok.9cm. W środku nacinamy 3 cm dziurki. Przekładamy przez nie jeden koniec paska. W ten sposób formujemy do końca.
3.Teraz przygotowujemy miseczkę i wsypujemy do niej cukier puder oraz cukier waniliowy. Wkładamy faworki partiami do patelni( muszą pływac w gorącym tłuszczu) . Gdy będą zarumienione wyjmujemy na talerz okryty papierowym ręcznikiem. Gdy trochę przestygną, posypujemy cukrem pudrem rozmieszanym z cukrem waniliowym.
Komentarze