Faworki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Faworki lub też chruściki. Są przepyszne, polecam:)

  • 60 min

Składniki:

  • 8 żółtek
    5 dag masła
    50 dag mąki
    3 łyżki gęstej śmietany
    60 dag smalcu do smażenia
    2 łyżki spirytusu
    szczypta soli
    15 dag cukru pudru i opakowanie cukru waniliowego

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Przesypujemy mąkę do miski, odsypujemy trochę na spodek. Do miski wkładamy ciasto i siekamy je wraz z mąką.Dodajemy śmietanę, żółtka i sól.Siekamy wszystkie składniki, a później zagniatamy ciasto. Gdy zacznie odstawac od miski, przekładamy na stolnicę i posypujemy mąką. Później, zbijamy ciasto dosc mocno ok. 20 min.Wkładamy wybite ciasto do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką .Odstawiamy na 1,5 godz do lodówki. Po upływie tego czasu, wyjmujemy i kroimy na 5 porcji. Jedną z nich kładziemy na stolnicę. Rozwałkowujemy. Stolnicę i ciasto posypujemy mąką za każdym razem.
  • faworki 2. Kroimy płaty na paski o szerokości ok. 4 cm i długości ok.9cm. W środku nacinamy 3 cm dziurki. Przekładamy przez nie jeden koniec paska. W ten sposób formujemy do końca.
  • gotowe:) 3. Teraz przygotowujemy miseczkę i wsypujemy do niej cukier puder oraz cukier waniliowy. Wkładamy faworki partiami do patelni( muszą pływac w gorącym tłuszczu) . Gdy będą zarumienione wyjmujemy na talerz okryty papierowym ręcznikiem. Gdy trochę przestygną, posypujemy cukrem pudrem rozmieszanym z cukrem waniliowym.

    Gotowe :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy