Faworki

0 (0 ocen)

delikatne i kruche

Składniki:

  • Składniki na dwie patery
    30 dag mąki
    3 żółtka
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka spirytusu
    1 łyżeczka miękkiego masła
    3-4 łyżki kwaśnej śmietany
    Dodatkowo:
    olej lub smalec do smażenia
    cukier puder do posypania

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysyp na stolnicę dodaj żółtka, cukier puder, spirytus, masło, śmietanę i zagnieć ciasto.
    Ciasto dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza.
    Cieniutko rozwałkować ciasto i wykrajać prostokąty o wymiarach 12 x 3 cm. Każdy prostokąt naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór. Smażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Wyciągać na ręcznik papierowy, aby osączyć z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.

Porady

Gdy ciasto jest za luźne dodaj więcej mąki, gdy za twarde więcej śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy