Faworki

0 (0 ocen)

Zwane również chrustem. Piekę je w tłusty czwartek.

Składniki:

  • 20 dag mąki pszennej
    3 żółtka
    3-4 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżka spirytusu lub octu
    szczypta soli

    olej do smażenia
    cukier puder do posypania

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Mąkę, żółtka, kwaśną śmietanę, sól i spirytus dobrze ze sobą zarobić.
  • ciasto 2. Dobrze wyrobionym ciastek kilkakrotnie rzucić na blat, a kolejno uderzać końcem wałka.
  • rozwałkowywanie ciasta 3. Ciasto cienko rozwałkować, radełkiem wykrawać prostokąty i każdy z nim w środku naciąć.
  • faworki 4. Zwinąć faworki - boki zawinąć do środka.
  • smażenie 5. Faworki smażyć po kilka sekund z każdej strony na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
  • posypane cukrem pudrem 6. Ciepłe faworki posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy