Faworki

0 (0 ocen)

  • 50 min

Smaczne i niedrogie faworki.Warto wypróbować!!!

  • 50 min

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
    3 żółtka
    4 łyżki śmietany
    1 łyżka wody( zimnej)
    sok z 1/2 cytryny(2 łyżki)
    1 łyżka cukru pudru
    szczypta soli
    smalec do smażenia,cukier puder z wanilią do potrzepania

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać,zrobić dołeczek i wsypać resztę składników.Zagnieść twarde i elastyczne ciasto(długo wyrabiać,można wtłaczać powietrze wałkiem).Rozwałkować ciasto dość cienko ok.5 mm na stolnicy,starając się nie podsypywać ciasta mąką,.Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.Usmażone faworki odsączyć na papierowym ręczniku,aby pozbyły się nadmiaru tłuszczu.Jeszcze gorące potrzepać cukrem pudrem z wanilią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy