1.W misce wymieszać około 1,5 szklanki mąki, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać żółtka, jajko, spirytus, ocet i śmietanę. Całość wymieszać łyżką a następnie wyrabiać ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego minimum 15 minut. W trakcie wyrabiania stopniowo dosypywać pozostałą część mąki,ciasto powinno być zwięzłe, ale miękkie i wilgotne i nie może kleić się do rąk.
Wyrobione ciasto podzielić na pół. Rozwałkować bardzo cienko na oprószonej mąką stolnicy. Radełkiem lub nożem wycinać paseczki, podzielić je na mniejsze fragmenty, naciąć na środku każdego paska i kształtować faworki. Smażyć w dobrze nagrzanym oleju około 170-1750st C z obu stron na rumiany kolor( około 2 minut na stronę). Wyłożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz. Gotowe chruściki oprószyć obficie cukrem pudrem
Komentarze