Faworki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zbliża sie tłusty czwartek wiec czas na faworki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto; Mąka 500 gr,200 gr śmietany kwaśnej 18% ,3 żółtka + 2 jajka, 2 łyżki spirytusu lub octu 6%,szczypta soli, 1/4 kostki masła lub margaryny,3 łyżki cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, Olej do głebokiego smażenia.

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zagnieśc wraz z miekkim masłem do otrzymania gładkiego ciasta, gdyby ciasto było za rzadkie dodac mąki,tak przygotowane ciasto zakryc ściereczką lub folią i zostawic na 30 min .Po tym czasie ciasto rozwałkowac i składac na 2 lub 3 i znowu wałkowac i tak pare razy ..Nastepnie rozwałkowac i wykrajac paseczki szerokości 2 -3 cm i dł.8 - 10 cm jakie kto woli.Paseczki w środku przecinamy wzdłuż i przekładamy.Smażymy w gorącym głebokim oleju.Po usmażeniu faworki osączamy na papierowym reczniku i przestudzone posypujemy obficie cukrem pudrem .

Porady

Cukier puder można zmieszac z cynamonem lub z cukrem waniliowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy