Faworki

0 (0 ocen)

  • 50 min

Tanie, smaczne i łatwe w przygotowaniu.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki
    4 żółtka
    1 łyżka octu lub spirytusu
    3-4 łyżki gęstej śmietany
    cukier puder i cukier waniliowy do posypania
    smalec do smażenia

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto. Kilkakrotnie składać, wałkować, i wybijać tłuczkiem (na powierzchni powinny pojawić się pęcherze). Przykryć ścierką i odstawić na godzinę.
  • Nie posypane cukrem pudrem też smakują wyśmienicie 2. Następnie odcinać po kawałku, lekko podsypać mąką, Rozwałkować jak najcieniej, ciąć na paski.
  • Można posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym 3. Wycinać małe prostokąty, na ich środku wyciąć kreskę, przełożyć ciasto z jednego boku przez wyciętą na środku dziurkę.
    Smażyć na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy