Faworki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis dostałam od babci :)

  • 60 min

Składniki:

  • 50 dag mąki
    8 żółtek
    8 łyżek gęstej śmietany
    Kieliszek wódki
    2 łyżki masła
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    2 paczki smalcu i 0,5 litra oleju

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, następnie dodać sól, masło, żółtka i alkohol. Wymieszać wszystko i zacząć zarabiać ciasto stopniowo dodając śmietanę. Ciasto wyrabiamy rękami do momentu aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Wstawiamy do lodówki na 20 minut.
  • 2. Ciasto rozwałkować na cieniutki placek. Pociąć w paski o długości 10 cm i szerokości 3 cm. Po środku zrobić 3 cm nacięcia i jeden z końców przełożyć przez drugi. Układać partiami na mocno rozgrzany głęboki łuszcz, co pewien czas obracając. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
  • 3. Osaczyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy