Faworki drożdżowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jesteśmy bliźniaczkami. Lubimy pomagać babci w kuchni i grać w szachy. Najczęściej robimy pierogii ciastka. Są pyszne, więc szybko znikają z talerza.

Składniki:

  • ● 1 kg mąki
    ● 10 dag drożdży
    ● 1/2 l mleka
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 4 żółtka
    ● jajko
    ● 5 łyżek oleju
    ● 2 łyżki octu
    ● tłuszcz do smażenia
    ● 3 łyżki cukru pudru

Faworki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: drożdże rozcieramy
    z łyżką cukru. Wlewamy szklankę ciepłego mleka. Odstawiamy
    do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę przesiewamy. Wlewamy
    pozostałe mleko. Dodajemy
    resztę cukru, żółtka,
    jajko i rozczyn. Wyrabiamy
    gładkie ciasto. Wlewamy
    olej, a następnie ocet. Jeszcze
    chwilę wyrabiamy.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy.
    Kroimy w paski. Formujemy
    faworki: każdy pasek nacinamy
    wzdłuż przez środek
    i przeciągamy jeden koniec.
  • 4. Smażymy na rozgrzanym
    tłuszczu na złoty kolor. Wyjmujemy
    i osączamy na papierowym
    ręczniku. Przed
    podaniem faworki posypujemy
    cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2011

Komentarze

Podobne przepisy