Faworki mojej mamy

0 (0 ocen)

Ten przepis na tradycyjne faworki (chrust) pochodzi z zeszytu mojej mamy, czyli słodki smak mojego dzieciństwa.

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag mąki + naddatek
    2 jajka
    2 żółtka
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 łyżeczka śmietany 18%
    1 łyżeczka octu
    1 łyżeczka spirytusu

    olej do smażenia
    cukier puder do posypania

Faworki mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać śmietanę, jajka, żółtka, puder, ocet i spirytus. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby delikatnie oprószyć mąką.
    Ciasto wyrabiać tak długo, aż na jego powierzchni utworzą się pęcherzyki.Wyrabiać przez ubijanie za pomocą wałka lub mocno uderzając ciastem o stolnicę.
    Cienko rozwałkować i pokroić w paski. Pośrodku naciąć i przeciągnąć, tak aby powstała kokardka. Smażyć na rozgrzanym oleju na jasno złoty kolor. Osuszać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy