Faworki rodzinne (chrust)

0 (0 ocen)

Ten przepis dostałam od Mamy, a ona od mojej Babci... Faworki są niezmienne od lat...takie właśnie pamiętam z dzieciństwa - chrupiące, pachnące... polecam...

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    8 żółtek
    5 dkg masła (zimnego)
    3 łyżki gęstej śmietany (18%)
    2 łyżki spirytusu
    szczypta soli

    smalec i olej do smażenia
    cukier puder do posypania

Faworki rodzinne (chrust) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy wysypać przesianą mąkę, dodać zimne masło i posiekać.
    Następnie dodać pozostałe składniki tj. żółtka, śmietanę, spirytus, sól i wyrobić ciasto.
    Następnie ciasto dość mocno uderzać wałkiem, zagnieść ponownie i znów uderzać, powtórzyć to kilkakrotnie.
    Następnie tak wyrobione ciasto schłodzić przez około 1h w lodówce.
  • 2. Ciasto wyjmować porcjami, rozwałkować najcieniej jak się uda. Wyciąć paski, zrobić w nich dziurkę i formować faworki.
    Tak przygotowane faworki rzucać na rozgrzany tłuszcz i smażyć do uzyskania złotego koloru.
    Wykładać na papierowy ręcznik i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy