Ten przepis dostałam od Mamy, a ona od mojej Babci... Faworki są niezmienne od lat...takie właśnie pamiętam z dzieciństwa - chrupiące, pachnące... polecam...
Faworki rodzinne (chrust) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicy wysypać przesianą mąkę, dodać zimne masło i posiekać.
Następnie dodać pozostałe składniki tj. żółtka, śmietanę, spirytus, sól i wyrobić ciasto.
Następnie ciasto dość mocno uderzać wałkiem, zagnieść ponownie i znów uderzać, powtórzyć to kilkakrotnie.
Następnie tak wyrobione ciasto schłodzić przez około 1h w lodówce.
2.Ciasto wyjmować porcjami, rozwałkować najcieniej jak się uda. Wyciąć paski, zrobić w nich dziurkę i formować faworki.
Tak przygotowane faworki rzucać na rozgrzany tłuszcz i smażyć do uzyskania złotego koloru.
Wykładać na papierowy ręcznik i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze