Faworki serowo-paprykowe z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne serowo - paprykowe faworki. Takie na przekąskę do pochrupania. Wyraziste w smaku. Polecam, bo szybko znikają po upieczeniu.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 dag świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki ciepłego mleka
    2 łyżki śmietany 12 %
    1 łyżka oleju
    pół łyżeczki soli
    2 łyżeczki suszonej papryki w płatkach
    półtorej szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    10 dag sera żółtego

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    masło do posmarowania blaszki

Faworki serowo-paprykowe z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
    Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie przekładamy do mąki razem z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt twarde należy jeszcze dodać śmietany.
  • Formowanie faworków. 2. Następnie ciasto cieniutko wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Kroimy w paski, nacinamy środek i przeciągamy formując faworki.
  • Do pieczenia. 3. Faworki układamy na blaszce posmarowanej cieniutko masłem.
  • Upieczone. 4. Następnie pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

Porady

Jeżeli nie mamy suszonej papryki w płatkach można użyć papryki mielonej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy