Czyli trochę inna sałatka-idealna jako przystawka. Ciekawe połączenie dojrzałych fig i soczystych gruszek zwieńczone na końcu aromatem oliwy z oliwek i tymianku
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- figi świeże: 6 sztuk
- ser kozi (ser kozi mozna zastąpić serem typu feta): 15 dekagramów
- twarda słodka gruszka: 1 sztuka
- oliwa z oliwek: 10 mililitrów
- tymianek świeży: 1 pęczek
- sół pieprz: 2 szczypty
Figi na słodkich gruszkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Figi umyć i naciąć na 4 cząstki. Delikatnie rozchylić aby powstało nam coś na kształt kwiatka.Ser pokroić na kostkę i nadziać wnętrza fig.Gruszkę umyć, obrac i pokroić na cienki plastry.Wokól talerza rozłożyć pokrojone gruszki skropić je oliwą z oliwek solą pieprzem i posiekanym tymiankiem, na talerzy ułożyć figi
Komentarze